De bel gaat

Er zijn mensen, roept ze, rent richting deur. Ze draait zich na twee stappen alweer om: mama, mij optillen.  Ik zie door het raam de deur van buurman openstaan.

Buurman staat voor de deur, leunt met één voet op onze drempel en met een hand tegen de muur, hij reikt mij een donkerblauw boekje aan. Dit is jouw boek, zegt hij. – Nee, hoor, zeg ik, dat is het niet. – Toch wel, zegt hij. – Nee, zeg ik, maar kom even binnen, het is koud. Dat wil hij niet. Het gaat trouwens niet goed, zegt hij. – Kom dan toch binnen, vraag ik weer. – Neen, zegt hij, draait zich om richting overkant van de straat en zegt: Nu ga ik weer, mijn deur is open. Ik vraag nog of hij echt denkt dat ik hem dat boekje heb geleend. Neen, maar het is jouw boekje, lees het, je zult het merken, het is jou.

Ik leg het boekje bovenop enkele andere. Bovenop De troost van de filosofie en Gedichten voor de kleine reus. 
Buurman is erg lief, zeg ik tegen de kleine op mijn arm.
Hij is ziek, zegt zij.
Ja?!, vraag ik.
Ja.

Ik ruik dat de risotto in de keuken bouillon nodig heeft. Ik giet en zie de korrels onder water gaan. Achter me gaat zij ook bezig. Ze trekt de dop van een stift, leunt met een arm op haar tafeltje, en vult een poes in een boek.

Gaan wij ook eens een cadeau geven aan buurman?, vraag ik.
Ja, zegt ze, het hoofd schuin over haar werk gebogen, de dikke blauwe stift gaat heen en weer tussen zwarte lijnen.
Wil jij dan iets voor hem kleuren?
Ja. En ik ga niet dankjewel zeggen.
Nee?
Nee. Ga jij dat zeggen, mama?
Ja, lieverd, ik zal dankjewel zeggen.
En ook alsjeblieft?
Ja, lieverd, en ook alsjeblieft.

(wordt vervolgd)

Advertentie

6 reacties

 1. karaat schreef:

  wat een (h)eerlijk gesprekje…
  ‘en ik ga niet dankjewel zeggen’ – mooi
  benieuwd naar het vervolg

  Like

  1. Katouchkaatje schreef:

   Spannend. Boekje ondertussen al ingekeken,gelezen?

   Like

 2. eenvatvolvita schreef:

  Ik ben reuzebenieuwd naar het vervolg! En ook naar wat dat boekje nu precies is, en waarom buurman niet binnen wilde komen, en ook of hij nu echt ziek is. Nuja, misschien ben ik een beetje té nieuwsgierig 😉

  Like

  1. Helemaal niet te nieuwsgierig! Ik heb dezelfde vragen!

   Like

 3. Marie-Paule schreef:

  Waarom schrijf je zo kort?? Als ik begin te lezen, wil ik for graag dat het op z’n minst een boekje is … Zoals jouw boekje, van de buurman … Eisu, wachten is moeilijk … Maar de belofte van “wordt vervolgd” ligt duidelijk zwart op wit klaar!!

  Like

 4. Stephane Borgonjon schreef:

  Dag Evelien, Mooi verhaal! P&M

  Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s